Adventsparfait med pepparkaka, kola och frostade lingon

lingon-kola.jpg

I dag är det första advent. Som jag längtat. Väntans tider, den förklaringen stämmer verkligen för mig. Förväntan för barnen kanske. Mina adventstjärnor pryder nu fönstren i hela huset. Riktgt mysigt med lite extra ljus på kvällarna. När jag växte upp hade vi alltid lite extra fint fika till advent. Mamma hade bakat lussekatter, bondkakor, rullrån, schackrutor och syltkakor. Ett starkt minne. Just det här med förberedelser och att inte vara ute i sista stund var viktigt för min mamma. Helst ingen stress utan att passa på att njuta av allt istället. Det har hon verkligen lärt mig. Jag är hellre ute i god tid eller kanske i bland lite för god tid för att verkligen kunna njuta av både pysslande och bakande.

Här blir det gott fika också i dag. Jag tar en repris av fredagens test på en underbart julig parfait med pepparkaka och lingon. Vi var ett helt gäng vid middagsbordet i fredags och jag bidrog med desserten. Det var verkligen en succés med härliga julsmaker.

Trevlig advent!

Lingon och pepparkaksparfait

  • 1 dl frysta lingon + ytterligare 1 dl till garnering

  • 1,5 tsk pepparkakskrydda

  • 2 dl creme fraiche

  • 1 dl strösocker

  • 2 äggulor

  • 1 1/2 dl grädde

  • 2 ägg

  1. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.

  2. Vispa grädden

  3. Blanda äggulorna, socker och pepparkakskryddan med crème fraiche.

  4. Vänd försiktigt ner grädde och de vispade äggvitorna i crème fraich -blandnigen.

  5. Häll smeten i en form med löstagbar kant. Frys ca 3 timmar.

  6. Gör sedan kolan

  7. Kola

  • 1 dl socker

  • 1 dl grädde

  • 1 dl ljus sirap

  1. Häll alla ingredienser i en burk som tål micro

  2. Börja med 3 minuter i micron och tag sedan temperaturen på kolan så att den blir 105 grader

  3. Ställ åt sidan så att den svalnar lite

  4. Tag fram glassen ur frysen och häll på kolan

  5. Lägg frysta lingon i en skål och häll på 2 msk socker och rör om så att lingonen blir frostade av sockret

  6. Servera