Apelsin och kaneltryfflar
För mig är apelsin en julsmak och doft. Att känna dofterna när någon skalar en apelsin är helt magiska. Likaså kanel. Jag kokade nyss lite kanel, apelsinskal och grädde till en pralinfyllning, och hela rummet blev fyllt av jul. Oftast kanske man tillverkar julgodis enligt tradition, det man alltid brukar göra, för att ha på godisbordet. Men ibland vill man ju hitta ett gott nytt recept. Här kommer ett riktigt gott recept och enkelt att göra. Om du vill ha detta som en fyllning i en pralin så tillsätter du 2 msk renat så blir det perfekt konsistens och smakerna kommer fram ännu mer.
Apelsin & kaneltryfflar
40-50 st
2 dl vispgrädde
430 g mjölkchoklad
2 st kanelstänger
1 apelsin
350 g mjölkchoklad eller mörk choklad till doppning
Vackra strösselpärlor eller smulade pepparkakor till dekor eller dekorera med kakaopulver.
Skala en apelsin med en potatisskalare. Försök att inte få med de vita utan bara det gula översta skalet.
Koka upp kanel och apelsinskapet tillsammans med grädde i en liten kastrull.
Låt det sedan stå och dra i 15 minuter så att kryddsmaken utvecklas.
Hacka undertiden chokladen fint och lägg i en bunke.
Koka upp gräddblandningen på nytt så att du ser att det bubblar ordentligt.
Häll den heta blandningen över chokladen genom en sil. Var noga med silen så att det inte kommer ner apelsinskal och kanelstång i chokladen.
Rör tills all choklad smält.
Låt tryffelsmeten stelna i kylskåpet ca 1,5 timme.
Rulla små tryffelkulor och låter dem återigen stelna i kylen 20 minuter.
Mät upp choklad
Smält den i mikrovågsugn. 20 sekunder, ta ut o rör om, 20 sekunder, ta ut o rör om.
Upprepa flera gånger tills all choklad smält.
Doppa tryffelkulorna i chokladen och dekorera m strösselpärlor eller syltad apelsin, Låt stelna och förvara sedan i kylskåp.
Hållbarhet ca 10 dagar. Njut!
Foto: Frida Schöld