Underbart goda Amarulatryfflar med rostad kokos
Det söta bordet är viktigt för mig i adventstid. Jag älskar att stå i köket och tillverka knäck, fudge och små goda tryfflar. Musik som höjer stämningen och alla ljuvliga dofter. Att sedan få duka upp dessertboret eller det söta bordet till fikastunden är en fröjd. Ta fram små ärvda fat, grankvistar eller tuja, och fina glasburkar gör att allt ser magiskt gott ut, precis som det är. Detta recept gjorde jag förra julen åt folkofolk har blivit en succé och passar året om. Just detta med rostad kokos förhöjer smaken både på den krämigt goda ganachen av mjölkchoklad. Fruktigt len och ljuvligt god är den verkligen.
Amarulatryfflar med rostad kokos
20-25 st
1 dl vispgrädde
250 g mjölkchoklad
1 1/2 msk gräddlikör Amarula
200 g mjölkchoklad till doppning
2 dl rostad kokos till garnering
Finhacka chokladen fint och lägg i en skål
Koka upp grädde i en kastrull
Häll den heta grädden över den finhackade chokladen
Rör om tills all choklad smält.
Tillsätt gräddlikör och rör om
Låt tryffelsmeten stelna i kylskåpet ca 1,5 timme.
Rulla små tryffelkulor och låt dem återigen stelna i kylen 20 minuter.
Värm upp ugnen till 240 grader.
Häll kokosen på en plåt och in i ugnen ca 5 minuter. Rör om en gång så att inte kokosen bränns.
Finhacka chokladen till doppningen och lägg i en skål
Smält den i mikrovågsugn. 25 sekunder, ta ut o rör om, 25 sekunder, ta ut o rör om. Upprepa flera gånger tills all choklad smält.
Doppa tryffelkulorna i chokladen och dekorera med rostad kokos
Låt stelna i kyl 30 minuter
Förvara sedan i kylskåp i burk med tätslutande lock
Hållbarhet ca 14 dagar.