Underbar kladdkaka med kardemumma

kladdkaka-ka.jpg

I fredags så hade vi några vänner här på kvällen. Jag jobbade in i det sista med pralintillverkning och leveranser så jag hann inte förbereda kvällen så mycket innan dom kom. Vi åt räkmackor och satsade lite mer på desserten. Jag gjorde en vanlig kladdkaka med lite extra hackad choklad i, och olika goda tillbehör till kakan. En chokladsås smaksatt med Amarula-likör, nykokt lakritskola och en jordgubbskompott. Sen blev det lite extra god glass till också eftersom alla runt bordet är glassälskare.

Vi satt alla tysta mellan varven runt bordet och bara njöt av det goda. Tänk så enkelt och så galet gott.

Så här års vill jag gärna tända ljus på kvällarna, och bara mysa lite extra. Jag har nojja på ljus, tänder små lyktor och ljus på borden nästan varje kväll. Det kanske är så att det känns lite festligare, den där enkla vanliga onsdagen bara genom att tända några fina ljus. Sen är det nog det att det hör hösten till att mysa till det lite extra.

I bland vill man ha något gott att bjuda på till dessert eller fika. Att då i enkelheten göra en kladdkaka är ju ljuvligt gott. Här kommer ett gott recept på kladdkaka med en mörk chokladganache smaksatt med kardemumma uppepå. Så gott!

Kladdkaka med kardemumma

  • 100 g smör

  • 3 dl strösocker

  • 2 ägg

  • 1 1/2 dl mjöl

  • 3 msk kakao

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 1 dl grädde

  • 130 g choklad 58%

Ganache med kardemumma

  • 1 dl grädde

  • 200 g mjölkchoklad

  • 1 tsk kardemummakärnor

  1. Smält smält smöret i en kastrull.

  2. Tillsätt resten av ingredienserna

  3. Smöra en form med löstagbar botten

  4. Häll upp smeten

  5. In i ugnen 175 grader i 18 minuter

  6. Undertiden kokar du ganachen

  7. Finhacka chokladen.

  8. Häll upp grädden och kardemummakärnorna i en kastrull

  9. Värm till många bubblor

  10. Ställ gräddden åt sidan 15 minuter så att kardemumman ger smak i grädden

  11. Koka upp grädden igen

  12. Lägg en sil över chokladburken och häll den heta grädden över chokladen och rör tills allt smält och blivit mörkt och blankt

Häll ganachen över kakan och servera!