Underbar kladdkaka med kardemumma
I fredags så hade vi några vänner här på kvällen. Jag jobbade in i det sista med pralintillverkning och leveranser så jag hann inte förbereda kvällen så mycket innan dom kom. Vi åt räkmackor och satsade lite mer på desserten. Jag gjorde en vanlig kladdkaka med lite extra hackad choklad i, och olika goda tillbehör till kakan. En chokladsås smaksatt med Amarula-likör, nykokt lakritskola och en jordgubbskompott. Sen blev det lite extra god glass till också eftersom alla runt bordet är glassälskare.
Vi satt alla tysta mellan varven runt bordet och bara njöt av det goda. Tänk så enkelt och så galet gott.
Så här års vill jag gärna tända ljus på kvällarna, och bara mysa lite extra. Jag har nojja på ljus, tänder små lyktor och ljus på borden nästan varje kväll. Det kanske är så att det känns lite festligare, den där enkla vanliga onsdagen bara genom att tända några fina ljus. Sen är det nog det att det hör hösten till att mysa till det lite extra.
I bland vill man ha något gott att bjuda på till dessert eller fika. Att då i enkelheten göra en kladdkaka är ju ljuvligt gott. Här kommer ett gott recept på kladdkaka med en mörk chokladganache smaksatt med kardemumma uppepå. Så gott!
Kladdkaka med kardemumma
100 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl mjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl grädde
130 g choklad 58%
Ganache med kardemumma
1 dl grädde
200 g mjölkchoklad
1 tsk kardemummakärnor
Smält smält smöret i en kastrull.
Tillsätt resten av ingredienserna
Smöra en form med löstagbar botten
Häll upp smeten
In i ugnen 175 grader i 18 minuter
Undertiden kokar du ganachen
Finhacka chokladen.
Häll upp grädden och kardemummakärnorna i en kastrull
Värm till många bubblor
Ställ gräddden åt sidan 15 minuter så att kardemumman ger smak i grädden
Koka upp grädden igen
Lägg en sil över chokladburken och häll den heta grädden över chokladen och rör tills allt smält och blivit mörkt och blankt
Häll ganachen över kakan och servera!