Salted caramel och mörk chokladganache
Jag har kommit in i en tid då jag är helt förälskad i Salted caramel. I glass, pajer, tårtor och praliner. Det är något magiskt när saltet tillsammans med de söta blandas så där förbjudet gott. Till helgen blir det trädgårdsskötsel eftersom det ska bli vårvärme, men också grillning tillsammans med vänner. Då ska jag passa på att göra denna dessert igen. Dom kommer helt klart gilla den.
Jag brukar ibland köpa karamelliserad mjölk på konservburk, om jag inte vill koka en kola själv. Den är supergod och så blir desserten enkel att göra. Jag häller i en matsked flingsalt och rör om. Lägger i en klick karamell i botten på en chokladskål och häller på en god mörk ganache. Dekorerar med hallon som ger en god syrlig brytning och lite flingsalt.
Salted caramel med mörk chokladganache
6 st små chokladskålar eller små dessertskålar/dessertvinglas
1 burk karamelliserad mjölk
1 msk flingsalt
Blanda ner flingsaltet i den karamelliserade mjölken/kolan
rör om så att det blandas
lägg en klick av detta i botten på en chokladskål, eller i en liten portionsskål
Ganache
1 dl grädde
120 gr mörk choklad
Finhacka den mörka chokladen
Koka upp grädden i en liten kastrull och häll den heta grädden över den finhackade chokladen
Rör om så att den blir mörk och blank
Låt stå i rummet så att den blir rumssval. Annars smälter chokladskålen
Häll lite av den rumssvala ganachen i skålen uppe på karamellen
Dekorera med färska hallon och flingsalt