Födelsedagskalas med chokladtema

kalas.jpg

Våran yngsta son William fyller år i dag. Tänk att han föddes för 11 år sedan och ändå känns det om att han funnits för evigt i mitt liv.

Samma dag William föddes så fick min kära pappa reda på, att han fått en aggressiv cancer. Min pappa trotsade sjukdomen och överlevde och lever än i dag. Han brukar säga att det är tack vare William som han lever. Glädjen i ett nyfött litet barnbarn tog över och gjorde att det blev lättare mellan varven för pappa. Så i dag firar vi stort jubilarerna William och pappa Christer. Vi firar livet som vi har tillsammans med ett glädjeskutt.

Just detta med att ha födelsedagskalas och fest för sina barn, är ju ibland svårt när dom är i 11-årsålden. Man vill ju gärna ha ett tema eller hitta på något kul och annorlunda. Kanske inte spelkalas, disco eller bowling varje år.  I bland  vill man inte åka iväg på något äventyrsställe som är kostsamt utan man önskar att bara ha festen hemma.

I fredags hade William kalas för sina kompisar här hemma. Han ville ha chokladtema, vilket passade mig utmärkt. Dom var ett härligt gäng glada barn som fick tillverka goda chokladtryfflar. Rulla, smälta choklad, doppa och dekorera fint. Det var så kul att se allas kreativa sida och hur fint alla gjorde sina godsaker. Chokladen packades sedan i askar så ficka alla ta med sig godsakerna hem. Kan tänka mig att de gömde asken för de andra i familjen och njöt själva, kanske till frukost dagen därpå.

Jag förberedde och hällde upp tryffelsmeten i små burkar. Barnen var 2 i varje lag som jobbade tillsammans. Efter det blev det en liten paus då vi passade på att äta våfflor och fika lite. Därefter smälte vi chokladen som de sedan doppade tryfflarna i, och dekorerade. Ett bra tips är att man står upp runt bord eller vid köksbänken. Då får fler plats och så blir det härlig stämning runt bordet när man gör detta tillsammans.

William var supernöjd med sitt kalas och sa att det var den roligaste dagen han haft. Bra betyg tycker jag. Nästa kalas kanske blir med cupcake-tema, mums!

Här kommer ett bra recept. Ni kan också smaksätta med kanel, kaffe, kardemumma, lakritspulver mm om ni önskar. Jag gjorde neutrala så att det skulle passa alla.

20-25 st

  • 1 dl vispgrädde
  • 215 g mjölkchoklad
  • ½ tsk kardemummakärnor eller kanel (lakritspulver eller kaffepulver)
  • 200 g mjölkchoklad eller mörk choklad till doppning
  • Vackra strösselpärlor eller smulade pepparkakor till dekor eller dekorera med kakaopulver.
  1. Koka upp kryddorna tillsammans med grädde i en liten kastrull.
  2. Låt det sedan stå och dra i 15 minuter så att kryddsmaken utvecklas.
  3. Hacka undertiden chokladen fint och lägg i en bunke.
  4. Koka upp grädden på nytt så att du ser att det bubblar ordentligt.
  5. Häll den heta blandningen över chokladen genom en sil. Var noga med silen så att det inte kommer ner kardemummakärnor i chokladen.
  6. Rör tills all choklad smält.
  7. Låt tryffelsmeten stelna i kylskåpet. När smeten hårdnat, tar ca 1 ½ timme i kylskåp,
  8. Rullar de små tryffelkulor och låter dem återigen stelna i kylen 20 minuter.
  9. Mät upp choklad och smält den i mikrovågsugn. 20 sekunder, ta ut o rör om, 20 sekunder, ta ut o rör om. Upprepa flera gånger tills all choklad smält.
  10. Doppa tryffelkulorna i chokladen och dekorera m pärlor eller sikta kakaopuler över tryfflarna som dekoration.
  11. Låt stelna och förvara sedan i kylskåp. Hållbarhet ca 10 dagar. Njut!
UncategorizedUlrica Grahl