Veganska kardemummabullar

kardemumma.jpg

Jag gillar att testa nya saker, därför bakade jag i dag veganska kardemummabullar. Jag var lite tveksam om det funkade med havremjölk och om det skulle bli lika goda som de jag brukar göra men det gick strålande. Barnen älskade bullarna, så här kommer receptet.

Veganska kardemummabullar

  • 150 g mjölkfritt margarin

  • 5 dl havremjölk

  • 50 g, jäst för söt deg

  • 1,5 dl strösocker

  • ½ tsk salt

  • 2 tsk stött kardemumma

  • ca 1,4 l vetemjöl

Fyllning

100g margarin

3 tsk kardemumma 

1/2 dl strösocker  eller 1 dl florsocker


  1. Smält margarinet och värm mjölken till 37°C (fingervarmt).

  2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l.

  3. Tillsätt socker, salt och kardemumma.

  4. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.

  5. Arbeta degen kraftigt, cirka 3 minuter med maskin eller 5 minuter för hand, tills den känns smidig.

  6. Låt degen jäsa övertäckt med plastfolie eller handduk i cirka 30 minuter.

  7. Arbeta ner degen lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång bit

  8. Rör ihop ingredienserna till valfri fyllning och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle eller långa remsor och snurra.

  9. Baka i ugn 240 grader ca 6 minuter

  10. Låt bröden svalna på galler.

  11. Njut


Ulrica Grahl