Underbara Cognacstryfflar

Apelsin-och-cognacstryfflar.png-e1543911220163.jpeg

En underbar smaksättning i praliner och tryfflar är sannerligen Cognac. Den gifter ihop sig med chokladen och det blir så där onödigt gott. En riktig favorit så här i nyårstider när man vill bjuda på något extra gott till festen. Du kan också använda detta recept att hälla tryffelsmeten över en chokladkaka eller kladdkaka och skiva apelsiner och garnera uppe på. Några stänk av Cognac på apelsinerna gör att det blir extra gott, servera som en dessert eller till kaffet.

Det kommer helt klart bli mycket prat runt bordet om just dessa godingar. Gör gärna extra många eftersom det oftast blir att flera av gästerna gärna vill ta ett par stycken och njuta lite extra på nyår.

Apelsin- och Cognacstryfflar (20-25 st)

Ingredienser:

  • 1 dl vispgrädde

  • 180 g mörk choklad

  • 1 1/2 msk Grönstedts Monopole VSOP

  • Rivat skal av en apelsin

  • 200 g mörk choklad till doppning

Så gör du:

  1. Finhacka chokladen fint och lägg i en skål.

  2. Koka upp grädde i en kastrull.

  3. Häll den heta grädden över den finhackade chokladen.

  4. Rör om tills all choklad smält.

  5. Tillsätt cognacen och rör om.

  6. Tillsätt de rivna apelsinskalet och rör om.

  7. Låt tryffelsmeten stelna i kylen ca 1,5 timme.

  8. Rulla eller tryck till små tryffelkulor och låt dem återigen stelna i kylen 20 minuter.

  9. Finhacka chokladen till doppningen och lägg i en skål.

  10. Smält den i mikrovågsugn. 30 sekunder, ta ut o rör om, 30 sekunder, ta ut o rör om. Upprepa flera gånger tills all choklad smält.

  11. Doppa tryffelkulorna i chokladen.

  12. Låt stelna i kyl 30 minuter.

  13. Förvara sedan i kylskåp i burk med tätslutande lock.

  14. Hållbarhet ca 10 dagar.