Hasselnötter

308613_10150294773734429_6884133_n1.jpg

Det är något speciellt som händer när man rostar hasselnötter. Den ljuvliga doften sprider sig i köket och jag bara njuter. Jag brukar att tillverka en hasselnöts och kokospralin smaksatt med smörkolalikör. Pralinen brukar jag doppa i rostade hasselnötter. Den är verkligen underbart god. Att rosta hasselnötter är riktigt härligt. Dofterna är magiska. Rostade hasselnötterna har en helt annan smak en hasselnötter direkt från påsen. Det blir som godis! Gott att ha i filen till frukosten men också att äta som dom är eller i en dessert som choklad mousse eller en god glass. Här kommer ett gott recept på hasselnöts-pralin som ni måste testa

  • 240 g mjölkchoklad
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk honung
  • 25 g rumsvarmt smör
  • 1 msk smörkolalikör
  • 175 g mjölkchoklad till doppning
  • 1 påse hasselnötter
  • 1 dl rostad kokos
  1. Hacka mjölkchokladen ganska fint.
  2. Mät upp grädde och honung i en kastrull.
  3. Koka upp och slå den heta vätskan över chokladhacket i en bunke.
  4. Rör tills all choklad har smält och tillsätt smöret i mindre klickar.
  5. Häll i likören.
  6. Rör tills du har en slät tryffel.
  7. Låt tryffeln svalna lite och sedan stelna i kylen 2 timmar.
  8. Rosta de hela hasselnötterna i ugnen på 230 grader ca 4-6 minuter tills de blir mörkbruna.
  9. gnugga de avsvalnade hasselnötterna mellan händerna så att skalet lossnar. Hacka sedan nötterna och blanda dem med kokosen
  10. Rulla små kulor av tryffeln och ställ in dom i kylen.
  11. Smält chokladen till doppningen och doppa kulorna först i chokladen och därefter i nöt och kokoshacket.
UncategorizedUlrica Grahl