En liten citronpaj med maräng
Att kunna hålla sommaren kvar gör jag mest med smaker. Just det där att baka en vinbärskaka eller kanske ta jordgubbar och marinera, jag vill ha dessa somriga smaker mer nu, än mitt i sommaren. Troligtvis bara för att jag så innerligt vill ha sommarkänslan länge. Häromdagen hade jag en tjejmiddag och sa inledningsvis i mitt välkomnande att " det här med huvudrätten kanske inte lagt ner mest energi på denna kväll, jag har satsat mer på desserten". Alla skrattade och sa med tacksamhet att det redan från början av kvällen längtade efter desserterna.
Jag gjorde två små desserter. Tycker att det är trevligt med mindre desserter i stället för stora portioner. En av desserterna var en minimaräng-paj med citron. Så syrligt god. Den kan man variera med olika typer av fyllningar, allt från citron, apelsin, choklad eller kanske Nutella.
De små skalen gjorde jag dagen innan i små aluminiumformar som jag innan serveringen tog bort. Jag vispade ihop lemon curd och grädde och fyllde den lilla pajskålen och la ett färskt hallon uppe på. Därefter spritsade jag en god maräng uppe på och brände.
Att bevara sommaren genom bär och frukt i desserterna, kommer vara min grej nu i sensommartider.
Citronpaj med maräng
Pajform, mini
- 250 gr rumsvarmt smör
- 3 dl strösocker
- 4 dl vetemjöl
- 1/2 ägg
- Sätt ugnen på 200 grader
- Blanda alla ingredienser
- Vispa eller knåda i ett par minuter
- Rulla små kulor i storlek som en 5 krona
- Lägg den i formen och tryck till lite i mitten
- Grädda i 8 minuter
- Låt kakorna svalna helt innan du fyller med Lemon curd-grädden
Lemmoncurd-grädde
- 1 burk lemmoncurd
- 4 dl grädde
- Tag en kastrull och häll i lemon curden tillsammans med 1 dl grädde
- Försiktigt värm under omrörning så att allt smälter och blir rinnande
- Ställ åt sidan och svalna så att det blir helt rumssvalt eller ställ in i kylskåpet en stund så att det svalnar
- Vispa grädden och blada tillsammans med den svala lemon curden
Maräng
- 6 äggvitor
- 4,5 dl strösocker
- Saften av 1/2 citron
- Ställ en stor kastrull med vatten på spisen och koka upp, sänk sedan så att det bara småkokar
- Tag en rostfri bunke och lägg i äggvitan, citronsaften och strösockret.
- Vispa så att det blir vitt och att du tydligt ser mönster från visparna i marängen
- När marängen är 65 grader tar du bort den från plattan
- Fortsätter vispa kraftigt tills marängen är silkesvit är sval.
- Häll upp marängen i en sprispåse med stor tyll.
- Spritsa marängen på pajen och bränn sedan med en brännare så att det fina mönstret framträder på marängen
- NJUT!