Egengjord glögg
För några veckor sedan träffade jag en man som pratade så gott om glögg, som han brukar göra själv. Han, och några till var hos mig på pralintillverkning. Hela gruppen pratade mycket om tips inför advent och jultiden. Jag älskar verkligen att träffa alla härligt chokladsugna människor denna tid på året, som vill tillverka praliner tillsammans, antingen i min lokal eller på sin arbetsplats. Under chokladtillverkningen blir det alltid fantastiska samtal, massor av skratt och denna gången väldigt mycket prat om jul, och idéer i köket.
Han inspirerade oss alla att testa detta och sa, att det var den godaste glöggen, superenkelt att göra. Just detta, att få njuta av sin egengjorda glögg, eller kanske hälla upp i fin flaska och ge bort till en vän, känns lyxigt. Så här kommer receptet till er alla från Björn.
Björns egengjorda glögg
5 liter svagdricka
5 skivade råa potatisar
1 pkt jäst (50g)
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk Ingefära (5cm)
1 kanelstång
1-2 pkt russin (500g)
2,5 kg socker
Bland allt. Förslagsvis i en 10-litershink.
Sätt över en plastfilm och gör små hål i den.
Rör om lite då och då.
Låt stå i rumstemperatur minst 3v
När russinen sjunker så är det färdigjäst. Inte innan.
Tappa upp på flaskor.
Njut!