Bake my day
I går var det ett os av ljuvliga dofter i köket. Jag bakade kakor till en vän. När jag letade fram receptet och läste namnet på kakan så blev jag tårögd. ”Tröstekaka” stod det i texten. Det var verkligen rätt namn just till detta ändamål. Med glädje bakade dess godsaker under eftermiddagen. Måste erkänna att det var väldigt svårt att motstå smeten. Galet god. Skulle nog kunna tänka mig äta just den smeten ofta. Kanske blanda den med glass…. mums!
Den innehåller mandlar, russin och choklad. Oftast gör jag den med mörk choklad då kommer smakerna fram ännu mer men denna gång blev det med vit choklad. Jag dekorerar den med vit chokladganache smaksatt med rabarberlikör. Det gör jag precis innan servering. Här kommer receptet hoppas ni tycker lika mycket om det som jag
Tröstekaka
175 g smör
125 g vit eller mörk choklad
1 1/2 dl mjöl
2 dl hackad mandel eller nötter
1/2 dl hackade russin
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 1/2 dl socker
2 ägg
130 g choklad
1 dl grädde
1 msk rabarberlikör
Smält smöret i kastrullen och tillsätt den hackade chokladen. låt allt smälta ihop
Blanda mjöl, mandel, russin, vaniljsocker, salt, socker och ägg i en skål
Blanda ner det smälta smör och chokladblandningen så att alla ingredienser blandas.
Fördela i formar
Grädda i 200 grader i 12 minuter
Fixa ganachen
Finhacka chokladen och lägg i bunke
Mät upp grädden och häll i kastrull koka upp till många bubblor
Häll den heta grädden över chokladen och rör om så att allt smälter
Häll i rabarberlikören
Häll på ganachen på kakorna
Om du ska frysa kakorna så vänta med garneringen tills det är dags att servera