Bake my day

10968162_10153113056454429_1482252240_n1.jpg

I går var det ett os av ljuvliga dofter i köket. Jag bakade kakor till en vän. När jag letade fram receptet och läste namnet på kakan så blev jag tårögd. ”Tröstekaka” stod det i texten. Det var verkligen rätt namn just till detta ändamål. Med glädje bakade dess godsaker under eftermiddagen. Måste erkänna att det var väldigt svårt att motstå smeten. Galet god. Skulle nog kunna tänka mig äta just den smeten ofta. Kanske blanda den med glass…. mums!

Den innehåller mandlar, russin och choklad. Oftast gör jag den med mörk choklad då kommer smakerna fram ännu mer men denna gång blev det med vit choklad. Jag dekorerar den med vit chokladganache smaksatt med rabarberlikör. Det gör jag precis innan servering. Här kommer receptet hoppas ni tycker lika mycket om det som jag

Tröstekaka

  • 175 g smör

  • 125 g vit eller mörk choklad

  • 1 1/2 dl mjöl

  • 2 dl hackad mandel eller nötter

  • 1/2 dl hackade russin

  • 1 msk vaniljsocker

  • 1/2 tsk salt

  • 2 1/2 dl socker

  • 2 ägg

  • 130 g choklad

  • 1 dl grädde

  • 1 msk rabarberlikör

 

  1. Smält smöret i kastrullen och tillsätt den hackade chokladen. låt allt smälta ihop

  2. Blanda mjöl, mandel, russin, vaniljsocker, salt, socker och ägg i en skål

  3. Blanda ner det smälta smör och chokladblandningen så att alla ingredienser blandas.

  4. Fördela i formar

  5. Grädda i 200 grader i 12 minuter

  6. Fixa ganachen

  7. Finhacka chokladen och lägg i bunke

  8. Mät upp grädden och häll i kastrull koka upp till många bubblor

  9. Häll den heta grädden över chokladen och rör om så att allt smälter

  10. Häll i rabarberlikören

  11. Häll på ganachen på kakorna

Om du ska frysa kakorna så vänta med garneringen tills det är dags att servera