Äppelpaj med smörstekta äpplen
Jag blir helt lycklig när jag ser alla trädgårdar som har äppelträd som är maxat överfyllda med goda äpplen. Bästa äppelåret på länge, sägs det. Tyvärr har jag själv inget äppelträd men i år är alla så givmilda att ge bort sina goda äpplen, eftersom de aldrig kommer kunna äta upp allt själva. Häromdagen fick jag en påse äpplen och direkt kokade jag äppelmos. Denna fantastiska doft som då sprider sig i hela köket är underbar. Jag packade moset i småburkar och frös in, så att jag kan ta fram sedan i vinter.
Det är lyxigt tycker jag, detta att man får äpplen av grannar eller vänner, kokar mos, pressar i råsaftcentrifugen eller använder i smoothie, desserter och bakning
Jag fullkomligt älskar smörstekta äpplen. Skala, dela i klyftor och steka i smör med kanel och lite strösocker eller honung. Då stannar tiden för mig. Denna ljuvligt underbara doft och smaken som är fantastisk, för mig helt magisk. Egentligen behöver man inte krångla till det mer än så och kanske lite glass till.
Häromdagen gjorde jag min goda äppelpaj men med smörstekta äpplen istället för bara skivade äpplen. Den blev helt klart den godaste äppelpaj jag någonsin ätit.
Så kära vänner passa på att fråga dina vänner, jobbarkompisar eller släktingar som har äpplen i sin trädgård, om du kan få komma över i kväll och plocka. Jag lovar att dom blir jätteglada om deras äpplen kan vara till nytta och glädje för just dig. Just detta att plocka dem själv, ta hem och laga godsaker av äpplena gör närstan att det känns mer värdefullt och godare än när man går till matbutiken och köper äpplen som oftast inte ens är från Sverige. Nej passa på att utnyttja denna skördetid som är gratis.
Paj med smörstekta äpplen
5 äpplen
30 gr smör
1/2 tsk kanel
1 msk strösocker
1 dl grovhackad vit choklad
225 gr smör
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk havssalt
Skala och klyfta äpplena
Smält smöret i en stekpanna
Stek äpplena tillsammans med kanel och strösocker
Lägg det i en pajform så att det täcker botten
Häll på den grovhackade vita chokladen över äpplena
Gör pajdegen
Smält smöret i kastrullen
Häll i strösocker, mjöl, salt och bakpulver
Rör om så att allt blandar sig
Smula degen över de stekta äpplena
Grädda i ugn på 225 graders värme i 15 minuter
Servera med vispad kall grädde eller en god vaniljsås