Chokladformar och havssalt
Att smaksätta ganache med havssalt är verkligen supergott. Enkel kaka som blandas i kastrull och klickas upp i formar. Just detta att bjuda på en god kaka till kaffe är så lyxigt. Det behövs inte sju sorters kakor utan bara denna eftersom den är så smakrik. Du kan också ha den till dessert med en god glass till. Helgen är räddad!
Chokladformar med havssalt
24 st
175 g smör
125 g vit eller mörk choklad
1 1/2 dl vetemjöl
2 dl grovhackad mandel
1/2 dl grovhackade russin
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
24 små aluminiumformar
Ganache till garnering
130 g choklad
1 dl grädde
1 tsk havssalt
Värm upp ugnen till 200 grader
Grovhacka chokladen
Smält smöret i kastrullen och tillsätt den hackade chokladen.
Värm på låg värme och rör så att allt smälter ihop
Blanda mjöl, mandel, russin, vaniljsocker, salt, socker och ägg i en skål
Häll ner det smälta smör- och chokladblandningen i mjölblandningen så att alla ingredienser blandas.
Fördela i småformar som står på en plåt
Grädda 12 minuter i mitten av ugnen
Låt kakorna svalna innan du häller på ganachen
Ganachen
Finhacka chokladen och lägg i en skål
Koka upp grädden i kastrull till många bubblor
Häll den heta grädden över chokladen och rör om så att allt smälter
Häll i likören och rör om
Häll på lite ganache på kakorna
Om du ska frysa kakorna, kan du vänta med garneringen av ganachen tills det är dags att servera