Chokladformar och havssalt

Chokladform med ganache salt.jpg

Att smaksätta ganache med havssalt är verkligen supergott. Enkel kaka som blandas i kastrull och klickas upp i formar. Just detta att bjuda på en god kaka till kaffe är så lyxigt. Det behövs inte sju sorters kakor utan bara denna eftersom den är så smakrik. Du kan också ha den till dessert med en god glass till. Helgen är räddad!

Chokladformar med havssalt

24 st

  • 175 g smör

  • 125 g vit eller mörk choklad

  • 1 1/2 dl vetemjöl

  • 2 dl grovhackad mandel 

  • 1/2 dl grovhackade russin

  • 1 msk vaniljsocker

  • 1 krm salt

  • 2 1/2 dl strösocker

  • 2 ägg

  • 24 små aluminiumformar

Ganache till garnering

  • 130 g choklad

  • 1 dl grädde

  • 1 tsk havssalt

  1. Värm upp ugnen till 200 grader

  2. Grovhacka chokladen

  3. Smält smöret i kastrullen och tillsätt den hackade chokladen. 

  4. Värm på låg värme och rör så att allt smälter ihop

  5. Blanda mjöl, mandel, russin, vaniljsocker, salt, socker och ägg i en skål 

  6. Häll ner det smälta smör- och chokladblandningen i mjölblandningen så att alla ingredienser blandas.

  7. Fördela i småformar som står på en plåt

  8. Grädda 12 minuter i mitten av ugnen

  9. Låt kakorna svalna innan du häller på ganachen


    Ganachen

  10. Finhacka chokladen och lägg i en skål

  11. Koka upp grädden i kastrull till många bubblor

  12. Häll den heta grädden över chokladen och rör om så att allt smälter

  13. Häll i likören och rör om

  14. Häll på lite ganache på kakorna

  15. Om du ska frysa kakorna, kan du vänta med garneringen av ganachen tills det är dags att servera

Ulrica Grahl